Камера швидкого заморожування – це теплоізольована герметична коробка, що має розстібні двері, обладнана конденсатором, що охолоджує повітря, компресором, шок-фростером і електронним керуючим щитом. Для виготовлення камери використовують ППУ панелі, всередині покриті сталевими листами, а зовні пластиком. Це забезпечує повну ізольованість та захист від будь-яких приток тепла.
Для підлоги використається міцний матеріал, який також покривають нержавіючою сталлю. Процедура заморозки відбувається з використанням пересувних візків, що допомагають розташувати продукти на полицях певної висоти (камера також може мати потрібні стелажі). Щоб запобігти випадковим пошкодженням і ударам, всередині встановлені відбійники з металу.
Технічний пристрій
Основні елементи влаштування апаратів шокового заморожування:
- компресор, який застосовується для швидкого заморожування може працювати при температурі -40°С;
- виносний охолоджувальний повітряний конденсатор (щоб відводити випари, працює дренажна система);
- електронний керуючий щит для контролю процесу заморожування (окремі камери обладнані портативним пультом);
- шок-фростер - в нього потрапляє тепле повітря, що віддається продуктом, що заморожується;
- стінки, які виготовлені із 3 шарів сендвіч-панелей (товщина в межах 80-120 мм);
- підлога складається з 4 шарів сендвіч-панелей;
- для внутрішньої обшивки використовується нержавіюча сталь (харчова);
- для зовнішньої обшивки застосовують оцинковану сталь, покриту полімером;
- розстібні двері, що мають ущільнювальний контур і товщину в межах 80-120 мм;
- компресорно-конденсаторний прилад - виносний пристрій, який можна поставити біля камери або на великій відстані від неї;
- панель керування, що має кольоровий дисплей (стійкий до впливу вологи). Пульт дозволяє створити до 30 персональних програм роботи пристрою. Також на ньому можна налаштувати самодіагностику поломок;
- датчик-щуп, що дозволяє стежити за процесами охолодження продукту та його заморозки;
- виконаний з нержавіючої сталі візок під гастроємності та листи.